Georgi Stankov

28 януари 2008

Продава се заставата в Хамбардере

автор: Georgi Stankov

Заставата в Хамбардере се продава! Това става ясно от обявите в сайтовете за имоти в интернет. След няколкогодишно изоставяне, едно от наследствата от епохата на социализма в нашия край може би скоро ще се сдобие с нов собственик. Заставата представлява комплекс от сгради, разположени в красива местност само на 7-8км. източно от селото. По-долу публикувам съдържанието на обявата за продажбата на прочутата застава "Хамбардере":

Цена: 259 000 евро
Цена/кв.м.:
26 евро
Квадратура: 10 000кв.м.

Плътност: 30%
Кинт: 1.2
Кота корниз: 10

Атрактивен имот със статут на "Вилно селище за ловен туризъм", подходящо за развитието на ловен и риболо
вен туризъм в района на Източни Родопи. В непосредствена близост до Гърция, обграден от Държавно едродивечово стопанство 4530 хектара и множество язовири. Възможно финансиране по Програми на ЕС от Министерството на земеделието и продоволствията, МРРБ, МОСВ, МТСП.
Локация:
Имотът се намира на 30км. от Крумовград, 45 км. от Граничния пунк за Гърция - Ивайловград и 60км. от Маказа. На 20км. се намира с.Аврен, където предстои да бъде изграден през 2008г. КПП з Гърция.
Забележителности:
- Резерват за белоглав лешояд "Студен кладенец" - 30км.;
- Паметници на културата "Армира" и "Лютица";
- Тракийските археологични комплекси "Перперикон" и "Татул" - 60км.;
- Язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец" - 50км.;
- Язовир "Ивайловград" - 40км.;
- Бяло море - Гърция - 90км.
Дейности:
- Ловен и риболовен туризъм - в района се намира Държавно едродивечово стопанство 4530 хектара;
- Рекреационен туризъм;
- Конна езда;
- Фотосафари;
- Селскостопанска дейност /ферма за овце, крави, щрауси и др./.
Описание:
Имотът е в регулация със статут на Ловно вилно селище, върху който има изградени 6 масивни постройки, с обща застроени площ от 920кв.м., които са разположени върху 10000кв.м. земя;
- два склада 80кв.м.;
- гараж с две клетки 88кв.м.;
- външна тоалетна 15кв.м.;
- жилищна сграда 132кв.м., състояща се от два двустайни апартамента с кухни и един едностаен с два санитарна възела и една баня;
- клуб склад 138кв.м.;
- административна сграда 472кв.м. и един полуподземен етаж 60кв.м. - състояща се от 12 стаи, голям коридор, столова с кухня, баня, тоалетна и сушилна.
До имота минава асфалтов път, водещ към двата гранични пункта Маказа и Ивайловград. В близост има два микроязовира и малка река, подходящи за риболов. Така също на 100м. разположено и едно от многото "чакала" за обстрел на едър дивеч /диви прасета, елени, лисици, зайци, пернат дивеч, вълци и др./.

Може да допълним още, че освен всички изброени забележителности, в Хамбардере има и множество долмени. Ето тук съм писал за тях. А на възвишението Църквище има останки от основите на средновековна църква, както и от некропол.
Разбира се, продажбата на заставата отваря една доста по-обширна тема - за бъдещото развитие на района. Изглежда екологичният туризъм в момента е като че ли единствената надежда за инвестиции в Черничево. Тютюнът може и да е средство за препитание, но истината е, че на все повече млади хора вече не им се работи такава работа. Всеки търси други възможности за реализация. А Черничево има ресурси да развива екологичен, селски, ловен и както щете го наречете туризъм - Бяла река например е едно прекрасно място! Ами околните върхове и бърчини!
Дано с продажбата на заставата да се открият и нови работни места за хората от Черничево!

25 януари 2008

Свободни снимки на Черничево от Кирил Капустин

автор: Georgi Stankov

Един български фотограф, роден в Беларус - Кирил Капустин - откри и запечата красотата на Черничево и споделя снимките си с всеки, който пожелае да ги разгледа. В сайта Images from Bulgaria ще откриете прекрасни фотографии на нашето село. Само трябва да напишете в търсачката на сайта ключовата дума "Черничево". Също можете да изберете Албумите на регион Кърджали и там сред другите албуми от областта, също ще срещнете "Черничево".
Можете да използвате снимките свободно, дори и за комерсиални цели. Необходимо е само да цитирате името на автора и да посочите адреса на сайта.
Честно казано, освен радостта, при вида на снимките изпитах и едно малко тъжно чувство. Черничево е невероятно място, с хубава природа и изключително добри, работливи и почтени жители. Било е многолюдно село, правили са се събори за чудо и приказ, улиците са се огласяли от смеха и песните на младежите, но днес не е така. Много къщи бавно гинат и отнасят със себе си спомена за отминалите времена, за надеждите, мъките и мечтите на хората, които са се раждали и умирали в тях. Това още повече ме мотивира да продължа с усилията си за запазване на нашето общо черничевско наследство. Хората, които са били преди нас, го заслужават.

Ще се радвам, ако разгледате снимките на г-н Капустин и ако коментирате тук някои от тях!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin