Georgi Stankov

26 август 2013

От 2011 до 2013 - какво се промени в Черничево през това време?

Знам, че ако питаш хората в Черничево какво се е променило в живота им напоследък, повечето ще ти кажат, че нищо не се е променило, или ще заговорят за промени към по-лошо. На пръв поглед може и да е така, пък и къде ли не е така днес по Българско?  Но ако погледнем внимателно, ще открием една много хубава промяна:

На събора през 2011г. групата за автентичен фолклор към Народно читалище "Бяло море 1929" в с.Черничево излезе да пее в състав от 8 певици. Те не носеха носии и имаха по-беден репертоар. 

                           
                                            2011г.                                                                                  2013г.

На събора тази година - на 24 август 2013 - певиците в групата бяха 14. Всички са с носиите си и имат богат репертоар с нови и нови черничевски песни! Участвали са в няколко регионални фестивала, печелили са отличия, а само след две седмици им предстои участие в международния фолклорен фестивал в гр.Неделино!

Групата за автентичен фолклор в с.Черничево.    Снимка: Янушка Узунова
Възхищавам се на тези черничевки! В много отношения жените в Черничево са по-напредничави от мъжете и признавам, че ми е минавало през ума да го кажа гласно: черничевските мъже трябва да се поучат от жените!

===================
Първото видео е записано от Маргарита Енчева - Иванова от Пловдив. 
Второто видео е записано от Стефан Стоянов от Кърджали.

Няма коментари:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin