Georgi Stankov

03 ноември 2013

Животът на хората от с.Черничево през периода 1900 - 2008г. (спомените на Юсеин Бънчев)

"Сега, когато пиша това, животът на хората от с.Черничево е много добър, хората са богати, имат нови къщи, леки коли, електрически перални за дрехи, телевизори и много, много други неща, улесняващи живота им. Храна и дрехи в изобилие. Хората бяха свободни, можеха да пътуват по целия свят и да работят в която държава пожелаят. ПРЕКРАСЕН ЖИВОТ."

С тези думи завъшва своето описание "Животът на хората от с.Черничево през периода 1900 - 2008г." нашият съселянин Юсеин Бънчев.

Ако сега животът е прекрасен, какъв е бил той по времето на нашите деди и прадеди? Как се живели те, какъв е бил битът им, как са преживявали във времето без трактори и  автомобили, без мобилни телефони и интернет, без "Кауфланд" и "Била"? Ето неговия ръкопис за всекидневния живот на черничевци от началото на 20 век до началото на 21 век., сниман от сина му Красимир и изпратен ми от дъщеря му Зоя.

За по-лесна ориентация в текста, давам кратко съдържание:

Стр.1
Въведение; Описание и скица на рало; техника на оране, засяване с жито

Стр. 2 
Разширяване на обработваемата земя чрез палеж на дъбови дървета, торене с животинска тор


Стр. 3 
Жътва, харман, техника за отделяне на житото от сламата 

Стр. 4
Описание на воденицата; Създаване на ТКЗС през 1958г. 

Стр. 5 
Разказ на дейността на ТКЗС в Черничево 

Стр. 6 
Развитие на бита, внос на селскостопанска техника и леки автомобили, поддържане на семейното призводство; Промяна в облеклото

Стр. 7 
Електрификация, водоснабдяване, отопление. Заключение.


Приложение: 
Репортаж във вестник, в който се цитира името на Юсеин Бънчев от времето на военната му служба.

А ако се чудите откъде "Бънджата", както го наричат черничевци, знае толкова много за миналото, ето отговорът му: от "разкази на баща ми Ибрям Юсеинов Бънчев, майка ми Хава Мехмедова Бостанджиева и бащата на жена ми Хасан Османов Тюлиев."

2 коментара:

Анонимен каза...

не го слушайте този бънчев-доносник подмазвач.винаги е злоупотребявал с добрината на своите съселяни

Анонимен каза...

Потвърждавам горе казаното и аз, много точно се е изразил "анонимен", че е голям доносник, подлезурко,нагаждащ се според ситуацията. Приел първи християнското име, а след това пак първи си връща мюсюлманското.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin