Georgi Stankov

19 август 2013

Разорението на Черничево през 1913г. и 100 години след това

На 28 юли тази година заедно с кмета на село Черничево г-н Асен Тилкиев и с председателя на читалищното настоятелство на читалище "Бяло море 1929" г-н Динко Дяков участвахме в предаването "Прокудени от бащин край" по телевизия "Скат" с водещ Стоян Райчевски. 

"Прокудени от бащин край" е популярно историческо и краеведско предаване, посветено на тежката бажанска участ на прогонените българи от тези части на старото българско землище, които днес не са в територията на България. Предаването разказва за историята на селища и родове от Северна Добруджа и Влашко, Поморавието и Западните покрайнини, Вардарска и Егейска Македония, Одринска и Беломорска Тракия. 

Дойде времето и историята на село Черничево - едно прославено, но страдалческо гнездо на българщината - да получи заслуженото си представяне пред целокупната българска общественост. Това се случи благодарение на инициативността на Динко Дяков, който предложи да потърсим г-н Райчевски. 

Благодаря на г-н Райчевски - един от най-значимите български родоповеди на всички времена - както за предаването на 28 юли, така и за обещанието за следващо предаване за Черничево, а също и за това, че осигури този запис, който можем да споделяме с приятелите на Черничево от близо и далеч. 




Говорим за природата на Черничево, за хвойните и Лекоото вризче, за древните тракийски долмени, изследвани от Георги Нехризов и Георги Кулов, за останките от средновековна крепост, изследвана от Иван Балкански, за тъжните песни за еничари и юнашките песни за борба, за имената на селото през епохите, за прекрасната църква "Св.Атанасий", за училището, за възстановеното читалище, и най-вече - за повода за предаването - ужасното, чудовищното изтребление на жителите на село Черничево през 1913г. Те погинаха, но споменът за тях остава!

Това е Черничево. Дух, който не умира!

Няма коментари:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin