Georgi Stankov

13 март 2013

13 март - патронният празник на училище "Марин Дринов" - Черничево

автор: Georgi Stankov

Благодарим на г-жа Петранка Балабанова, която ни припомни, че днес е патронният празник на училището в Черничево. Основно училище "Марин Дринов" - гнездото, от което се литнали стотици любознателни, ученолюбиви, добри и достойни българи. Нека по този повод накратко разкажем малко от историята на това славно училище.

Училището е създадено през 1881 година към църквата "Св. Атанасий". По това време селото било все още под османско владичество, затова Екзархията изпращала учители. По-късно, през 1927 - 1929 година, по инициатива на свещеника отец Иван Величков (македонски българин, родом от Драмско) черничевци построили съвсем нова сграда на два етажа. Днес я наричаме "старото училище". Вазов ми беше казал, че и в Крумовград нямали такова училище. От южната страна на училищния двор има стълбище, над което се издигат два циментови лъва, изработени от крумовградчанина Дивчев. Училището е имало дори баня за децата. 


Един спомен от Петранка Балабанова:


За новата сграда на училището ще пиша по-нататък. Сега ви показвам една снимка от селския събор, на която се вижда сегашното училище ОУ "Марин Дринов": 



И една възпоменателна значка по повод 100 години просвета, която публикувам със съгласието на Антон Мусакев. 




Няма коментари:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin