Georgi Stankov

01 март 2013

Баба Марта в Черничево - разказ от Пепа Балабанова

автор: Georgi Stankov

В групата Черничево има много хубав разказ от Петранка Балабанова за това как черничевци празнували идването на Баба Марта и настъпването на пролетта. Ето го: 

"От баба ми имам записан разказ,в който ми е разправяла как навремето в с.Черничево са празнували Баба Марта и какви ритуали са извършвали на този ден,а именно: 

Живеещите във всяка къща ставали рано. Възрастните помитали и изчиствали стаите и двора, изтупвали хасърите, чергите, халищата и др. Осуквали бели и червени конци и ги връзвали на входната врата, на агънцатата, на яренцатата, на теленцата и на другите животни. Децата взимали чановете на животните и с тях цънкали и обикаляли 3 пъти къщата, като наричали: "Бягайте, змии и гущери. Баба Марта идва с нажечки копачки, когат стигне син зелен сух пуща." 

Най-възрастната жена запалвала и изгаряла сухи, памучни парцали в четирите ъгъла на стаята, за да прогонят с това змиите, гущерите и други твари. Като завършек, давали на децата за почерпка орехи, изсушени плодове, лахут, семки и други."

Няма коментари:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin