Georgi Stankov

09 август 2009

Ликууто врисче: извор на Крали Марко, на Богородица и на самодиви

автор: Georgi Stankov

Оставям на езиковедите и на по-опитните от мен в черничевския говор да кажат как се нарича това приказно място: Лековитото изворче ли е, Лекоото вризче или другояче. Дали е вризче или врисче оставям за по-нататък. Дали думата вриз(с) е гръцка или славянска, също ще отложим за друг път...

Там, край извора се събират в едно езическите и християнските традиции. Не съм ходил там от 20 години, но си спомням, че беше много красиво. Стефан обаче беше там преди по-малко от месец и запечата на снимки част от приказната хубост на извора и скалите, през които водата си е издълбала корито. Преданието в Черничево разказва, че изворът се е появил от стъпката на коня на Крали Марко. Яхал Крали Марко Шарколията и на южния край на селото останали "отпечатъците" от копитата. Да-а-а-а, това е преданието. И ако видите мястото, неминуемо ще повярвате в истинността на преданието, Такова е мястото, такива сили витаят наоколо, че най-малкото, в което можеш да повярваш, е че Шарколията е ударил с копито и бликнала вода.

От езическо време е останала вярата в целебната сила на извора. Вярвало се е, че водата му е лековита. Спомням си, че по клонките наоколо хората бяха връзвали червени конци за здраве. После към прадревните обичаи се добавили традициите на хрситиянството. Помня от детството си, че наред с конците, край извора имаше и останки от изгорели свещи - от тъмен пчелен восък, каквито сама си правеше баба ми. Когато прабабите и прадядовците ни били още млади мъже и жени, отивали там на Успение Богородично, за да почетат Богородица.

Това е Ликууто врисче. На такова място очакваш да се яви босонога самодива, да нагази студената вода и, стъпила на белезникавия камък, с костен гребен да разреше косата си. Или да чуеш пръхтенето на краломарковия кон, а може да чуеш и гласа на юнака. А може и Дева Мария да ти се яви и да ти се усмихне.


Забележка: "Ликууто" идва от "ликуа", които на дунски значи "лекува".
******************
Всички снимки по-долу са на Стефан Стоянов!

likoto - 1

likoto - 2

likoto - 3

likoto - 4

likoto - 5

likoto - 6

likoto - 7

**********************************************************

Няма коментари:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin