Georgi Stankov

28 октомври 2009

Анкета и обратна връзка

автор: Georgi Stankov

Имам молба към читателите на блога "Черничево." Тя е към две основни групи читатели: (1) към редовните посетители на блога, които го следят поне от година, и (2) към посетителите, които го знаят отскоро, но го намират за интересен и смятат да го четат в бъдеще.

Преди молбата - кратко разяснение.

Проектът "Черничево" има три основни предназначения.

Първото е да служи като инструмент за систематизиране на информацията за селото. Всеки нов постинг бележи някое новооткрито знание и така върви един процес на постоянно обогатяване и развитие.

Второто е да помогне за обединяването на хората с общ корен от Черничево, да популяризира селото сред неговите потомци, да предостави на хората с черничевско потекло повече данни за съдбата, приносите, традициите на селото. За това отскоро ни помага и групата във Facebook.

Третото е да създаде модел за краеведски блог. "Черничево" може да поощри и други ентусиасти да изследват своите родни места, да търсят и запазват историческата памет, да се обединяват (поне виртуално) по землячески признак. По подобие на нашия, възникнаха още два блога: Проглед и Момина църква.

Повод да се обърна сега с молба към двете категории читатели стана последната ми статия ("Отделянето на Черничево от Цариградската патриатршия"). След като я публикувах, се замислих за подхода, по който представям информацията в блога. "Черничево" не е масов блог - той е блог за ценители. За мен е важно редовните ми читатели да кажат какъв начин на писане харесват. Аз не съм Юнг или Стайнбек (за съжаление), нито Карбовски или Явор Дачков (за щастие). Любител съм, без претенции да ставам писател... обаче!... непретенциозно държа написаното от мен да е и полезно, и приятно за четене. Все пак... защо да мъча хората с изсилени и нескопосани текстове?!

Ето защо Ви моля да разгледате анкетата (най-горе в лявата колона на блога) и да отговорите. Ще ви бъда признателен също така, ако в коментари под този постинг ми дадете обратна връзка:

Кои статии са добре написани (и какво по-точно Ви харесва)? Кои статии не са добре написани (какво по-точно не Ви харесва)? Спокойно можете да цитирате изрази, за да илюстрирате мнението си. Спокойно можете да споделите чувствата (приятни или не), които даден текст е предизвикал у Вас. Ако някъде сте си казали "Ей, колко яко!" - кое е това. Ако някъде има недостатък - как може да се поправи и т.н. Какво е добре да използвам като похват и от какво да страня в бъдеще?

Искам статиите ми тук, освен информативни, да са увлекателни като четиво. Вие, редовните посетители на блога, го заслужавате!

Заповядайте на коментарите! :-)

5 коментара:

kenkal каза...

Моят отговор е "Може да има и художествено представяне, но след това под линия да се дава реалният исторически контекст." И пак не е съвсем точен. Имам да дообясня, че не винаги е уместно историческата справка за събитието да бъде чак толкова обширна - достатъчно е да се обясни конкретния исторически случай. Иначе на мен ми харесва да чета твоя художествен прочит на съответното събитие. Така то придобива човешки облик. И въпреки това не нвсякъде пък си струва да се напъваш нещо да съчиняваш - например за имената и за войниците статиите са си долбре и така - споделяш каквото знаеш, каквото мислиш и, ако някой знае повече, ще го напише в коментара.

И все пак - ти си автор на блога и го прави така, както ти искаш. Ако някой има претенции, да се включи като съавтор в проекта или да направи свой.

Успехи и много ползотворни коментари! :)

Анонимен каза...

Аз също смятам, че най-добрият начин за послание е разказ придружен от историческа информация.
Черничево е представителен и много добре изпипан блог, твърдо съм убудена, че трябва да бъде популяризиран на много и различни нива, гугъл и фейсбук вече са достатъчно компрометирани, опитай да убедиш университета, или БАН, или защо не правителството - да сложат отправки към теб върху техните интернет страници. Ти поддържаш един блог, който е сред броящите се на пръсти краеведчески блогове, а в условията на нихилизъм, нео балканизация и галванизация на безумни глави, които надничат от изток и запад, България наистина трябва здравата да се замисли за бъдещето си

Анонимен каза...

Zdravei, haresva mi nachina ti na predstavqne na informaciqta,kato schitam, che trqbva hudojestvenoto predstavqne da e s mqrka, taka che da ima balansiranost. Pozdravi K.Raeva

Анонимен каза...

Здравей! Много добре се справяш ! Продължавай в същият дух.Следя ти блогът , защото служих из вашият край на границата от Хамбар дере до заставата на Горни Юруци (15 гранична застава). Връщаш ме години назад и с добри спомени за хората живеещи из този край. Поздрави ! Станислав

Анонимен каза...

Служих на "Калеев" през 1983-84 год. Искрени поздрави за всички жители на с. Черничево и онези, чиито съдби са свързани с това китно родопско селце, по случай днешния празник - 21.08! Специални поздрави за автора на този блог - много други (далеч по-големи селища) не могат да се похвалят с толкова добре списван блог!
Велко

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin