Georgi Stankov

23 декември 2008

Църквата "Св. Атанасий" в Черничево - на 160 години!

автор: Georgi Stankov

Православният храм "Св. Атанасий" е строен през 1847-1848г. и е осветен през 1848г. Инициатор за издигането на храма бил един от местните водачи - Гиньо Кирев, а имотът бил дарен от някой си Руско, който имал къща с двор на това място. Църквата е трикорабна псевдобазилика с една апсида и открита нартика от запад. Две колонади от по три дървени колони  разделят централния кораб от страничните. От западната страна на сградата има балкон за църковния хор, а в миналото –  и за женско отделение. Градежът е от камъни и хоросан. Покривът е двускатен и покрит с каменни плочи (тикли).

Сред свещениците, които са служили в нея, са ми известни четирима:
  • поп Стоян Николов - местен свещеник, служил в края на 19в. и началото на 20в. Когато за известно време в съседното село Аврен е нямало свещеник, отец Стоян отивал и там.
  • поп Георги Стоянов - родом от Аврен. Бил е учител, а след това свещеник в Черничево и Кърджали. Неговият разказ за отделянето на източнородопските села от Вселенската патриаршия през 1889г. е изключително ценен, защото той е бил свидетел на събитието.
  • поп Никола - починал през август 1921г.
  • поп Иван Величков - македонски българин, бежанец от Драмско. Дошъл в селото 1922г. и живял тук до смъртта си през 40-те години на 20в. (вероятно 1948г. или 1949г.). Отец Иван е инициаторът за построяването на старото училище в Черничево, градено през 1927-29г. и открито през 1930г. - виждате го на малката снимка вляво от основната колона на блога.
При разорението от 1913г. църквата била подпалена. Понеже е градена от камък, стените устояли, но покривната част била унищожена. Две години черничевци стягали църквата и я поправили.

Църквата в миналото не е имала камбанария, но през последните години беше направена една импровизирана - от голяма тръба, бетонирана в земята, на чийто връх е закачена камбаната.

Поради липса на по-добри снимки, ви показвам това, с което разполагаме съм днешна дата.Навесът пред църквата

Под навеса - входната врата на храма

 
Иконостасът на храма

Надгробна плоча на свещеник

В двора зад източната страна на храма има гроб на свещеник. Не можах да прочета надписа на камъка. Ако някой има възможност да направи отпечатък, ще е чудесно!

*****
Първата снимка е от Стефан Стоянов, третата - от Янушка Узинова, втората и четвъртата са мои.

2 коментара:

Анонимен каза...

Господин Станков би било добре ако публикувате събраните материали за Черничево в една книга и да я издадете. До колкото си спомням имахте такива амбиции. Все пак и блогът е доста добър.

Unknown каза...

Господин Станков, кавам се Иван Попов и от баща ми Никола Попов знам, че неговият дядо Поп Никола е погребан в църквата. Може да е неговия камък.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin