Georgi Stankov

29 юли 2007

Въведение

автор: Georgi Stankov

Аз съм Георги Станков, живея в Хасково и за първи път през живота си пиша в блог. /Грешка: всъщност за първи път създавам и пиша в такъв вид блог, иначе съм драсвал по нещо в yahoo страницата си/. 

Благодаря на всички, които са проявили интерес и са се зачели в него.
Откривам блога, в който ще публикувам текстове за село Черничево, общ.Крумовград, обл.Кърджали. Това е село в Източните Родопи, с богата и славна история, която заслужава да остане за поколенията. Интересът ми към Черничево не е случаен. При наличието на хиляди села в България, има сал една причина да се спра точно на това селце на края на България: от там започва историята на рода ми. Там почиват костите на моите деди. Ако не бяха те, днес нямаше да съм такъв такъв, какъвто съм. Голяма част от моята лична идентичност отразява родовата ми история и идентичност, предадена чрез родовото предание. 

От близо четири години се занимавам с търсене и съхраняване на малкото, което е останало от миналото на Черничево. Чета стари списания, стари книги, търся най-възрастните жители на селото или такива, които са напуснали родното си място и са се пръснали по белия свят. За съжаление, редица важни събития са заглъхнали и базвъзвратно са изчезнали заедно с хората, които са ги преживели. Други, покрити от праха на времето, са се запазили в откъслечни и неясни спомени от разказите на баби и дядовци. Събирам ги, както и мравката събира трохи.
Ще създам няколко категории, в които ще публикувам информацията. Целта ми е постепенно да изградя една възможно най-пълна и подредена база данни за Черничево.

4 коментара:

Светла Енчева каза...

Честит блог, Георги!

Не съм било в Черничево, но явно двамата с теб имаме общ интерес - прогресив рок ;-)

Анонимен каза...

Вашия сайт за мен, която попаднах случайно на него, е като оазис сред всички глупости, които ни заобикалят. Докато четях за Черничево почти физически усетих мириса от гората и като че ли ме погали слънчев лъч, промъкнал се между клоните.
Благодаря Ви

Анонимен каза...

Успех в начинанието!
Много уникална информация за миналото на нашите земи може да се намери в спасените османски данъчни регистри от преди няколко века в държавния архив. Вуйна ми от с.Искра намери много информация в тях. Трябва обаче достъп и арабист за превода.
Поздрави,
Христо Тодев

Georgi Stankov каза...

Благодаря за коментара, Христо!
Между другото, не трябва арабист, а нещо още по-сложно - човек, който да владее старотурски, написан с арабска писменост... страхотия! Още през януари установих контакти със специалистите от Ориенталския отдел на Народната библиотека.
Хората там са добронамерени, но си казаха честно, че имат стотици поръчки за изпълнение.
Тоест - ще стане, но бавно.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin