Страници

28 януари 2020

"Магията Черничево" (епизод от предаването "В кадър", 2016)

Макар и заснет много набързо, почти без план и сценарий, този епизод от предаването "В кадър" на телевизия "Еском" допринесе за кампанията, която водихме през 2016 г. за набиране на средства за ремонт на църквата "Св.Атанасий" в Черничево. 



Епизодът беше излъчен на 4 юли 2016 г., а ето и историята зад него. През 2016 г. един малък инициативен комитет започна кампания за събиране на средства, с които да се ремонтира покривът на селската църква в Черничево, Крумовградско. Като част от инициативния комитет, посветих пет месеца от живота си на тази кампания. Събираха се пари, но не стигаха. Веднъж с няколко души говорихме какво още можем да направи, че да стигнем до повече души, да привлечем повече подкрепа. Тогава Стефан Стоянов каза, че хасковската кабелна телевизия "Еском" има мрежа и в Кърджали и ще е добре, ако разпространим информация за кампанията чрез нея. За щастие познавам двама от собствениците на телевизията и говорих с единия. Той веднага откликна и ме свърза с Мария Ламбрева, автор и водещ на предаването "В кадър." Мария имаше много сгъстена програма, затова разполагахме с по-малко от ден да пътуваме в двете посоки, да посетим различни места в и около селото и да снимаме. Мария се оказа сърцата и издържлива личност и стоически понесе натоварването. Оператор беше моят стар приятел Илия Илиев (в надписите погрешно е написано, че оператор е Павел Одаджиев. Вероятно е грешка при монтажа, иначе и с Павката се знаем, понеже навремето учихме заедно в "Паисий").

И така, в рамките на ден минахме два пъти пътя между Хасково и Черничево, посетихме долмените на Хамбардере и се изкатерихме на Клисесърт с Никола Стаматов, слязохме до Ликууто вризче, където записаха селския кмет Иван Иванов, отидохме до Джамийската махала, където Мария интевюира Юсеин Бънчев, влязохме в старата черква, където записаха и Добра Анадолиева и за капак снимахме женската фолклорна група, чийто ръководител Милка Стаматова разказа малко и за етнографията на селото. Накрая трябваше да си тръгнем дори по-рано от предвиденото, защото Мария и Илия научиха, че е починал болният им колега Георги Христов. Въпреки, че Жоро отдавна беше болен и това тъжно събитие се очакваше, разбираемо е, че и двамата се разстроиха. Какви снимки повече да правишв такава ситуация?!

Не мога да преценя какъв ефект е оказало излъчването на филма по "Еском" на нашата кампания, но е факт, че получихме едно анонимно дарение, с което стана възможно да се направи ремонт на покрива. Дали дарителят е гледал филма, дали от другаде е научил за нас - не знам. По телефона той изрично пожела да не споменавам името му и аз, развълнуван, че накуп някой дава 7000 лева, напълно изключих да питам как е разбрал за инициативата. Но както се казва, неведоми са пътищата Господни.

2 коментара:

  1. Я не мог поверить, что существует настоящий онлайн-кредитор, который может быть таким добрым и честным, как Бенджамин Ли, который предоставил мне ссуду в 2 миллиона евро для выполнения моего проекта, который так долго ждал своего исполнения, но с С помощью офицера Бенджамина все было легко для меня. Я скажу вам связаться с кредитным офицером Бенджамином Ли по адресу 247officedept@gmail.com

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен блог, топ публикация! С удоволсвтие посещавам този сайт почти всеки ден! Успех в развитието!


    На село
    Град КюстендилОвощната градина на България

    ОтговорИзтриване