Georgi Stankov

11 февруари 2009

Село Чукурите

автор: Georgi Stankov

Започвам нова рубрика в блога: "Околните села". Реших, че ще е добре да представим съседните на Черничево села. От една страна, защото те не са популярни за масовия потребител на интернет. От друга страна - защото те векове наред са поддържали близки връзки с Черничево, често пъти родовете им са се сватосвали, гостували са си на празници, споделяли са една съдба.

Рубриката започва със с.Чукурите. Селото се намира на около 15км. източно от Черничево, по пътя за Горни и Долни Юруци. На няколко километра е от забележителните антични долмени в Хамбардере, край него расте чудно красива борова гора и има все още добре запазени стари къщи. Една от тях, заснета през 2006г., Ви показвам сега.

Стара къща от Чукурите

Знае се, че в османската епоха тук живеели мюсюлмани, но те избягали заедно с турската армия през Балканската война. След това селото било заселено от тракийски бежанци от прославеното село Сачанли, унищожено през 1913г. Днес селцето има само десетина жители - чукурци отдавна са се изселили по близки и далечни места. Бъдещето на Чукурите е свързано с ловния туризъм. В околните гори има много диви свине, които привличат запалени ловци.

3 коментара:

Longanlon каза...

колко ли още ще се нарича "село", след като има само десетина жители?

няколко години и айде...

slavo каза...

"Село Чукурите, Ивайловградско, бе "турско" по население и в 1913 г. се изсели в Турция съгласно Цариградския договор между България и турското правителство. Обаче в това село бяха запазени родове с български имена,български обичаи, мястото на черквата и повечето от названията на места и ниви бяха български"
Разбойников, Ат. Населението на Южна Тракия с оглед народностните отношения в 1830, 1878, 1912, и 1920 година. С., 1999

Мадагаскар каза...

много хубава информация за ние младите да се запознаем с всички тези села които не ги знаем, продължавайте да постирате и да споделяте тук с всички нас

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin