Georgi Stankov

09 декември 2007

В памет на Младен Калеев

автор: Georgi Stankov

В една от предишните публикации видях коментар от г-н Колев, който е служил в застава "Младен Калеев" в началото на 70-те години на 20в. Все още на входа на Черничево стои ръждясалата табела с надпис "Тук всяка къща е застава и всеки жител - граничар"[1]. Което си е вярно, защото в началото на 50-те години гръцките диверсанти няколко пъти са прониквали на територията на страната или пък са се опитвали да установят контакт с местните жители - естествено, не за да защитават демокрацията, защото самата Гърция по това време съвсем не е била демократична страна.

Това ме мотивира да публикувам снимките на паметника, издигнат в чест на лейтенант Младен Калеев близо до селото. От това, което съм чувал, Младен Георгиев Калеев е роден в с.Рогозен, Врачанско, в Северна България. Бил е партизанин през 40-те години, а  когато БКП взема властта, станал граничар и комадир на граничната застава в Черничево. Понеже бил семеен, със съпругата си живеели при дядо и баба (колко пъти съм влизал в тяхната стая). Баща ми си спомня, че наричал качамака "мамалига" (влашка дума, която използват северняците). Броени дни преди да загине, в Крумовград се родила единствената му дъщеря - Зоя. В този момент л-т Калеев бил в по служба в близкото село Аврен (там било комендантството на няколкото околни застави, но командирът излязъл в отпуска и се налагало Калеев да го замества) и веднага, щом се освободил и се върнал в Черничево, влязъл в "хоремаг"-а и почерпил всички. Казал: "Кой каквото е пил дотука, нищо да не плаща - аз плащам. И кой каквото ще си поръчва - пак на моята сметка!" Радостта му била голяма, защото преди това около 12 години с жена му били семейство, но нямали деца.

Няколко дни по-късно загинал в престрелка с гръцки диверсанти. Те влезли на няколко километра в нашата територия, което си било явна провокация. Когато местни овчари докладвали на Калеев за диверантите, той тръгнал с няколко войници да ги открие и задържи. В едно длче близо до Бяла река попаднали в гръцката засада и започнали ожесточена престрелка. Един диверсант, качен на дърво, уцелил командира и той загинал на място. Младен Калеев е погребан в родния си край.

По-късно вдовицата на кап.Калеев посещавала Черничево - минели се, не минели няколко години и отивала да види познатите си черничевци там, като не пропускала да посети и хазяите и да влезе стаичката - тяхното последно семейно глездо, в което заченали и дъщеря си, ... Какво ли й е било на сърцето, когато влизала в тази стаичка?

Черничевци уважавали Калеев като човек и командир, а гибелта му прибавила и допълнителна светлина около личността му. В духа на идеологизмите от "Студената война", в него управляващите видели добър пример модел за младежите: комунист, герой, добър човек. Така заставата получила неговото име. Цели 4 паметни знака е имало в негова чест: плоча на лобното му място в деренцето, друга плоча край пътя към селото (на снимките), голям бюст пред новото училище и барелеф на фасадата заставата (вече липсва). Неслучайно и селският събор от онова време се провежда около датата на неговата смърт. Иначе по-рано черничевци са правели два събора, според вероизповеданието - на Гергьовден и на Байряма.[2]

Според спомените на баща ми, загинал е на около 40-годишна възраст.
Снимките, които съм правил на паметника, са две. На едната в гръб е баща ми, който оставя диво цвете на паметната плоча. Надписът гласи: "Тук на 21.8.1952 година при изпълнение на служебния си дълг загинаха в жесток бой с враговете на НРБ граничарите: лейтенант Младен Георгиев Калеев и редника Илия Райков Русев". Баща ми обясни, че всъщност лобното им място е на около километър навътре в гората, където също има паметна плоча. Загиналият млад войник Илия Русев е родом от с.Крум, Димитровградско. (Допълнение от 27.08.2011г.: След дискусия в секцията за коментари допълвам, че е по-вероятно името на Русев да е сгрешено на паметника. Изглежда, че имената му са Илия Стоянов Русев).
Днес дъщерята на лейтенант Младен Георгиев Калеев - Зоя живее и работи в София, където е учител по физическо възпитание в 8 СОУ.

--------------------------------------
Допълнение от 17.06.2010г.:

Добавяме портрет на лейт. Младен Калеев от албум на Гранични войски, 1978г.




Намеря ли снимки на Калеев и повече информация около инцидента, при който е загинал, своевременно ще ги публикувам. 











- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - -  


Допъленение от 2013г.: 
Записах спомените на баща си на видео. Част от разказа е за Калеев: 


Бележки:
[1] надписът вече е махнат (2014г.)
[2] в началото общоселският събор се провеждал на Чобановите чаири. Започвал с посещение на паметника край пъта и голям курбан. След построяването на новото училище, съборът се прави в неговия двор.

16 коментара:

Анонимен каза...

Абе Другарю,знаеш ли в кой век живеем и изобщо жив ли си та ме занимаваш с твоите партизани?!

Georgi Stankov каза...

В кой век живеем ли? Историческата истина не търпи да се премълчава едно или друго. Аз просто пиша историята на селото и всичко станало, което съм открил. В историята няма само черни или бели цветове. Докато не го осъзнаете, Анонимен, ще си останете в 13-и век!
Младен Калеев, а и въобще заставата, са били част от историята и живота на Черничево за десетилетия наред. Това са факти, които е полезно да се знаят, поне от тези, на които им е интересно.
Иначе имам лично мнение за партизаните и за комунизма. Не съм привърженик на комунизма. Затова и смятам, че свободният човек не може да бъде анонимен като вас и като легионите хамелеони, които се криеха зад фасадата на Партията-майка, а сега са "демократи", бизнесмени, или автори на безименни коментари.
Щом на Вас не ви е интересно, просто не посещавайте блога... И си пишете името, моля. И без друго анонимниците са ми досадни!

Jordan Nechev каза...

Георги, поздравления за чудесната и стегната информация! Не си струва да отговаряш на безсмислени и глупави коментари.

Емил Чобанов каза...

Не знам дали сте наясно, г-н Станков, но лобното място на Калеев е на около 1 км надолу в дерето, над което е паметника. Поздрави за блога.

Historian каза...

Жоро, ето тук има снимка на Младен Калеев: http://lh6.ggpht.com/_P822u80Frb0/SoGJEtfum-I/AAAAAAAAASo/UqykrUg-frQ/Granichni_Voiski_1978_Album_069_688x960.jpg (ако все още не си я видял).

Анонимен каза...

Паметникьт бил повреден,дали са го ремонтирали от ГПУ-КРУМОВГРАК,били обещали.

Станислав каза...

Паметника е поправен и освежен.
А Илия Русев, войника загинал с Калеев, е от село Крум, а не от Татарево.

Анонимен каза...

Илия Русев наистина не е от с. Татарево, а от с.Крум, на няколко километра от Димитровград. А името му не е Илия Райков Русев, а Илия Стоянов Русев. Паметната плоча е все още на родната му къща, която бавно се руши. Неговата смърт е само епизод от тежките загуби, които майка му, милата, понесе през трагичния си житейски път- отиде си преди няколко години, след като е погребала двама съпрузи и четирима синове. Лека им пръст !

Анонимен каза...

Дописвам по-горния коментар след като "zoom"- нах снимката с паметната плоча - скандално е, че имената на загинали герои се бъркат върху паметните им плочи...
Не е Илия Райков Русев, а Илия СТОЯНОВ Русев... И дядо Стоян познавах... И на плочата в Крум е Стоянов... Тъжно е ...

Анонимен каза...

Така е на паметника в гр.Момчилград в двора на под.56 520 ....пише Илия Стоянов Русев

Анонимен каза...

Вчера (21 август) в с. Крум е имало скромно тържество в памет на годишнината от гибелта Илия Стоянов Русев, организирано от общината и читалището... Нека не забравяме героите си...

Анонимен каза...

Младен Калеев е от с. Сираково Врачанско има улица кръстена на него там. Роден е в Рогозен а не е от там.Дори язовира в Сираково се казва Ерменко.

Unknown каза...

Илия Александров.Поздравления за автора на блога.Вечна памет на загиналите граничари в охраната на Българската граница!

Анонимен каза...

Ето снимки от паметника, който е на лобното място и се намира на около километър навътре в гората от паметника до шосето и този на снимката в публикацията. На стария паметник името на Илия по баща е Стоянов.
https://photos.google.com/photo/AF1QipNuX9tDy7Db0VuHAYxWptRUDbgOXy7BaTuufHZ_?hl=bg
https://photos.google.com/photo/AF1QipPxM5oMZxHhJhEXebjD__cVOxaRem3QohLPZRHO?hl=bg

Анонимен каза...

Извинявам се, ето тук са снимките:
1. https://photos.app.goo.gl/XUiYSSbvzF2eCk6W6 - Работната група /РГ/ от интернет форума "Граничарите на България" http://granichar.org/forum/ за почистване на стария паметник, изграден на лобното място на мл. л-т Младен Калеев и ефр. Илия Русев край с. Черничево 2015 г.;
2. https://photos.app.goo.gl/zjceEzP5sYZUzfJL9 - Паметникът на лобното място на мл. л-т Младен Калеев и ефр. Илия Русев край с. Черничево, снимка от 2016 г.

Дени каза...

Интересно е така да прочетеш нещо от архивите на Българската действителност,независимо кой век се е случило това,независимо какви са там героите или антигероите,в какви събития са се разиграли случките които ще останат за дълго или вечно паметни в историята на България, преминаващи и задминаваше поколения наред,за да разберат хората какво е станало тогава,и да визуализират мислено във въображението си сцената/ите разиграли се през това време!
Филми,документални филми и със своите постановки да пресъздадат обстановката характеризираща този момент разигралата се сцена със своите миниатюрни детайли и стилистика,носещи специфичните особености за това време и духа на епохата участниците на тези събития!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin